الإمامُ عليٌّ عليه السلام ـ مِن وصاياهُ لابنِهِ الحسنِ عليه السلام ـ : أكثِرْ ذِكرَ الآخِرَةِ ، و ما فيها مِنَ النَّعيمِ و العَذابِ الألِيمِ ؛ فإنّ ذلك يُزَهِّدُكَ في الدنيا و يُصَغِّرُها عِندَكَ ، و قد نَبَّأَكَ اللّه ُ عَنها ، و نَعَتْ لكَ نَفسَها .
امام على عليه السلام ـ در ضمن سفارشهاى خود به فرزندش حسن عليه السلام ـ فرمود : از آخرت و نعمتها و عذاب دردناك آن بسيار ياد كن ؛ زيرا اين كار، تو را به دنيا بى رغبت و آن را در نظرت بى مقدار مى كند . خداوند تو را از دنيا [و احوال آن] خبر داده و دنيا نيز خويشتن را براى تو وصف كرده است .
امام على عليه السلام : هر كه چهره مرگ را در پيش چشمانش داشته باشد ، كار دنيا بر او آسان شود .
امام على عليه السلام : سزاوارترين مردم به زهد ورزى ، كسى است كه عيب و نقص دنيا را بشناسد .
امام على عليه السلام : دور انديش ترين و محتاط ترين شما زاهدترين شماست .
امام على عليه السلام : به هيچ چيز فناپذير و رفتنى دل مبند كه براى زيانبار بودن همين بس است .
الإمامُ زينُ العابدينَ عليه السلام :
إلى رَفْضِها داعٍ و بالزُّهدِ آمِرُ
و أنتَ إلى دارِ المَنِيَّةِ صائرُ
فإنْ نِلتَ مِنها غِبَّها لكَ ضائرُ .
امام زين العابدين عليه السلام ـ در شعر ـ :
تو را به ترك دنيا فرامى خواند و به زهد فرمان مى دهد.
و تو به سوى سراى مرگ رهسپارى.
به چيزى رسى، فرجام آن به زيان تو تمام شود .
. الإمامُ الباقرُ عليه السلام : أكثِرْ ذِكرَ المَوتِ ، فإنّهُ لَم يُكثِرْ إنسانٌ ذِكرَ المَوتِ إلاّ زَهِدَ في الدنيا .
امام باقر عليه السلام : زياد به ياد مرگ باش ؛ زيرا هيچ انسانى مرگ را بسيار ياد نكرد ، مگر آن كه به دنيا بى رغبت شد .
الإمامُ الكاظمُ عليه السلام : إنّ العُقَلاءَ زَهِدُوا في الدنيا و رَغِبُوا في الآخِرَةِ ، لأنّهم عَلِمُوا أنَّ الدنيا طالِبَةٌ و مَطلوبَةٌ ، و الآخِرَةَ طالِبَةٌ و مَطلوبَةٌ ، فَمَن طَلَبَ الآخِرَةَ طَلَبَتهُ الدنيا حَتَّى يَستَوفِيَ مِنها رِزقَهُ ، و مَن طَلَبَ الدنيا طَلَبَتهُ الآخِرَةُ فَيَأتِيهِ المَوتُ فَيُفسِدُ علَيهِ دُنياهُ و آخِرَتَهُ .
امام كاظم عليه السلام : خردمندان ، به دنيا بى رغبتند و به آخرت مشتاق ؛ زيرا مى دانند كه دنيا طالب است و مطلوب و آخرت نيز طالب است و مطلوب ؛ چه، هر كه آخرت را طلبد، دنيا در طلب وى برآيد، تا وى روزى خود را به تمام از آن دريافت كند و هر كه دنيا را طلبد ، آخرت در طلب وى برآيد و مرگش فرا رسد و دنيا و آخرتش را بر وى تباه كند .
عنه عليه السلام ـ عند قبرٍ حَضَرَهُ ـ : إنَّ شيئا هذا آخِرُهُ لَحَقِيقٌ أن يُزهَدَ في أوَّلِهِ ، و إنَّ شيئا هذا أوَّلُهُ لَحَقِيقٌ أن يُخافَ آخِرُهُ .
امام كاظم عليه السلام ـ به گاه حضور بر سر گورى ـ فرمود: چيزى كه آخرش اين است، سزاوار است كه از همان آغاز به آن دل بسته نشود و چيزى كه آغازش اين است ، به جاست كه از فرجام آن ترسيده شود .
امام عسكرى عليه السلام : اگر اهل دنيا عقل خود را به كار مى بستند ، دنيا ويران مى شد [چون به دنيا بى رغبت مى شدند].